Дървеният материал – класифициране и поддръжка

Иглолистният дървен материал е особен строителен материал. Той не е изкуствен и лесно управляем.
Иглолистният дървен материал е естествен, идва от природата, в него още текат жизнените сокове на дървото, върху него още блести влагата на планината и гората. Затова и обработката му изисква специални умения, а поддръжката му – познания.
За да може дървеният материал да се подложи на обработка той трябва да се изсуши. Всеки, който се захваща да суши дървото, трябва да знае, че влажността му не трябва да е повече от 10%, а 7-8 е идеалният процент влажност.
За да остане неподвластен на времето дървеният материал трябва да се запечата. Това означава да се запълнят порите, през които диша. За това има специални начини на обработка, най-често използваният е чрез смес от лепило за дърво и вода.
След това дървото трябва да се остави продължително време на проветриво място. Под най-долния дървен материал задължително трябва да се постави найлон, който да предпази дървото от ново овлажняване. Между отделните дървени елементи пък трябва да има разстояние.
Най-отгоре отново е нужно да се постави найлон.
В това положение дървеният материал трябва да престои месеци – между 4 и 6. След това ще е идеален за обработка.
Дървеният материал съществува в различни разновидности с оглед на неговото приложение. Заради това той се класифицира.
Според съществуващите в момента световни модели различните класове са: дървен материал за битови цели, дървен материал за конструкции и дървен материал за фабрични нужди.
Първият клас се използва за направата на градински мебели, ламперия, дюшеме и др. Вторият – за скелета и покривни конструкции, а третият тръгва необработен към предприятията, за да се превърне след време в нещо друго според желанията на клиента.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.